top of page

Българският патриарх Неофит стана почетен гражданин на град БялаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит стана почетен гражданин на град Бяла за неговия принос за развитието на града и общината в областта на социалния, културния и духовния живот, както и по повод 130-ата годишнина от обявяването на Бяла за град.

Връчването на почетния плакет се състоя в сградата на Софийска св. митрополия от кмета на община Бяла Димитър Славов и председателя на общинския съвет Мариан Антонов.

Кметът на общината изрази своята благодарност към Светейшия патриарх за това, че е спомогнал много за изграждането на храм "Св. Пантелеймон" в града. Идеята за построяване на храм в кв. гара Бяла е с давност повече от 25 години. Благодарение на инициативата, подета от кмета на града, и учреденото през м. август 2016 г. Сдружение „Свети Пантелеймон” храмът бе построен и осветен на 27 юли 2018 г. от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Негово Светейшество благодари за оказаната чест и пожела на кмета на общината, както и на общинския съвет успех в начинанията и делата в полза на общината, града и неговите жители.

На приема в Софийска митрополия участие взеха и Техни Преосвещенства Мелнишкият епитскоп Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-н Теодор Атанасов, началник Кабинет на Българския патриарх и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия.

В края на срещата кметът Димитър Славов пожела на Светейшия патриарх здраве и още дълги години да води Българската църква и да напътства българския народ.


Текст и снимки: Ангел Карадаков - https://bg-patriarshia.bg

Comentarios


bottom of page