top of page

В Драгалевската света обител беше отбелязана паметта на св. Георги Софийски НовиНа 11 февруари Българската православната църква почита паметта на св. мъченик Георги Софийски Нови.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. вмчк Мина“ в Драгалевския манастир „Успение Богородично“, беше отслужена празнична архиерейска света Литургия.

Паметта на св. Георги Софийски Нови се чества в светата обител, тъй като в нея се пази голяма частица от светите мощи на софийския светец.

Светата Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Алексий, ефимерий на манастира и епархийски съветник при Софийския духовен съвет, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир, свещеник Лука Китин, енорийски свещеник на Драгалевци, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от иконом Илиян Алексиев, предстоятел на столичния храм „Рождество Богородично“, протойерей Петър Славов, свещенослужител при столичния митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“, свещеник Пламен Николов, енорийски свещеник при столичния храм „Св. пр. Илия“, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и г-н Грисен Чакъри.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която сподели пред събралите се вярващи мисли за живота и мъченичеството на св. Георги Софийски Нови. Той призова християните да се изпълнят със силата на св. Георги, с неговата вяра, целеустременост в Христовия път и мъжество, както и да укрепят своята вяра от доброто свидетелство на вярата на мъченика.

Владиката благодари за организирането на празника на монахиня Серафима, игумения на светата обител, на архимандрит Алексий, ефимерий при манастира, на свещенослужителите, взели участие в литургията и огласили клира, както и на верния народ за любовта, която проявяват към софийския светец.

Негово Преосвещенство поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела по молитвите на св. Георги Софийски Нови Бог да им дава здраве, духовно преуспяване във всичко и да наспори дните им с благодат въз благодат.

Благодарност за посещението в светата обител, към епископ Поликарп, поднесе майка Серафима.

За всички взели участие в празника на св. Георги Софийски Нови, беше подготвена благословена почерпка и трапеза.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page