top of page

Епископ Поликарп благослови сръбски ултрамаратонец, бягащ за благородна каузаНа 16 юни Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит посрещна в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ ултрамаратонеца и хуманитарист от Лозница Александър Киканович.

Сръбският спортист прави пробег от 563 километра от Крупня до София заради благородна кауза - подпомагане набирането на средства за лечението на малкия Коста Лешевич от Лазаревац. Тригодишното момченце е с мозъчно увреждане, вследствие на преболедувана коронавирусна инфекция и се нуждае от финансова подкрепа, за да бъде оперирано в Германия.

В съгласие със Сръбското посолство в София, основната цел на ултрамаратона в България е поклонението в столичния катедрален храм "Св. вмчца Неделя", където се покоят мощите на светия Сръбски крал Стефан Милутин.

С пристигането на спортиста пред храма, посланикът го поздрави за участието му в милосърдната кауза и веднага пусна благотворителен sms като даде пример за участие в благородното начинание.

Софийският викарий и духовенството при катедралния столичен храм, воглаве с председателя ставрофорен иконом Николай Георгиев посрещна Александър Киканович и сръбския посланик в България д-р Желко Йович в храма, известен в миналото като "Свети Крал", и ги приветства от името на Българския патриарх.

Дипломатът и ултрамаратонецът се поклониха на мощите на светия Крал и на донесената от Софийска митрополия частица от мощите на свети Сава. Владиката поздрави спортиста за това, че подкрепя слабите и немощни наши най-малки братя и пожела: "Да бъде начало за добър край!"

За своето включване в каузата Александър Киканович разказва: „Влязох в сайта на фондация "Бъди човечен" и щом видях снимката на Коста, реших да се включа. Всеки ден минавам по 40 км, стигам за два дни и не ми е трудно." - споделя той. Ултрамаратонецът бяга от пет години, за да помага на болни деца и досега е пробягал около 5000 километра като е събрал повече от 140 000 евро.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page