top of page

На Велики четвъртък вечерта в столичния храм „Св. Неделя“ бяха прочетени 12-те ЕвангелияНа 21 април - Велики четвъртък, Църквата е установила да бъде отслужено специално Последование на 12-те Евангелия. То разказва за последните земни дни на Господ Иисус Христос и Неговите страдания. Текстовете известяват Неговата прощална беседа с апостолите и разкриват всички събития до Неговото погребение.

Последованието, което е вплетено в утренята за Велики петък и се отслужва в четвъртък вечерта бе тържествено изпълнено, с предстояване на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя”.

Евангелските текстове прочетоха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий - протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Георги Яковидис, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, от храмовото духовенство дякон Никола Чочев, йеродякон Поликарп и протодякон Иван Петков.

Песнопенията изпълниха с благоговение хористите при катедралния софийски храм.

След петото евангелско четиво с благоговение и подобаваща тържественост в средата на храма беше изнесен светият Кръст Господен и изображенията на Света Богородица и свети Йоан Богослов. Кръстът бе изнесен от светия олтар с литийно шествие, изобразяващо пътя на Спасителя Господ Иисус Христос към Голгота и разпятието Му.

След поставянето на Кръста Христов, с вдъхновено пастирско слово към присъстващите се обърна Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Епископ Поликарп говори на верния народ за тъгата, но и за радостта, които обгръщат вярващите в този свят момент. Епископ Поликарп призова вярващите да понесат кръста Христов и да облекчат страданията на Спасителя, както Симон Киринеец, та почувствали в пълнота онова, което Църквата проповядва, да изпълнят сърцето си с мир, любов и достоен живот пред Бога.

Многобройното множество народ се поклони благоговейно пред Светото Разпятие, превърнало се в този ден от инструмент за позорна смърт в оръжие на спасението и извор на живот, и укрепени от духовното наставление на епископ Поликарп се отправиха към домовете си, за да се подготвят отново в петъчния ден заедно, като едно голямо семейство да съпреживеят евангелските събития.


Снимки: Бехнам Сетайеш

Comments


bottom of page