top of page

С тържества гр. Самоков отбеляза 110 години от Булаирската епопея



На 8 февруари се навършиха 110 години от подвига на самоковските воини от двадесет и втори пехотен Тракийски полк в битката при Булаир.

В гр. Самоков се проведоха тържества по повод годишнината.

Програмата за отбелязването на годишнината започна пред сградата на читалище-паметник "Отец Паисий - 1859" с участието на Национална гвардейска част.

На събитието присъстваха вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова, областният управител на София област Радослав Стойчев, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, кметът на община Самоков Владимир Георгиев и други общественици. Самоков празнува и 100 години от освещаването на сградата на читалище-паметник "Отец Паисий - 1859" - град Самоков, най-големият войнишки паметник в България.

На тържествата от Булаирската епопея, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, присъства Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, духовници от Самоков и йеродякон Поликарп.

След тържествената проверка – заря, празничната програма продължи в салона на читалището, където се състоя спектакъл на Представителния ансамбъл на въоръжените сили.



Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page