top of page

Тържествено беше отбелязан празникът на св. Екатерина в СофияНа 24 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченица Екатерина.

По този повод в столичния храм „Св. вмчца Екатерина“, в кв. Орландовци, беше отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Силуан, игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“, иконом Петър Людмилов, предстоятел на храма, иконом Лазар Георгиев, духовници от столицата, Неврокопска, Сливенска и Видинска епархии, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение огласиха църковни певци ръководени от д-р Андрей Касабов.

Преди светата Литургия за четец, певец и свещоносец беше постриган благочестивия мъж Тодор.

След архиерейската света Литургия беше извършено водоосвещение, като вярващите бяха поръсени за здраве и благословение.

Празничната служба завърши с проповед, която огласи Негово Преосвещенство, който изтъквайки живота и мъченичеството на св. Екатерина пред варния народ, се постара да мотивира вярващите да и подражават в силната вяра, трудолюбие, мъжество при отстояването на истините на вярата, както и да имат стремеж към духовни дарби, та чрез всичко, да бъдат пример за хората.

Епископ Поликарп отправи благодарност към всички дошли, за да почетат празника на св. Екатерина в нейния столичен храм в кв. Орландовци, както и преподаде благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Думи на благодарност към епископа поднесе предстоятеля на храма иконом Петър Людмилов. Той поднесе и голям букет с цветя на Белоградчишкия епископ.

За всички присъстващи на празника беше осветен и раздаден постен курбан – обща храма за здраве и благословение.

Празникът на храм „Св. вмчца Екатерина“ беше почетен от инж. Тодор Кръстев, кмет на Район „Сердика“, от дарители и ктитори на енорията, както и от десетки благочестиви православни християни.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

コメント


bottom of page