top of page

Архиерейска велика вечерня в столичния храм "Въздвижение на Светия Кръст Господен"На 14 септември Православната църква отбелязва празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, наречен от нашия народ Кръстовден.

По този повод, на 13 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше отслужена тържествена Архиерейска велика вечерня в столичния храм "Въздвижение на Светия Кръст Господен", който се намира в кв. „Лозенец“ - "Черни връх".

Вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, иконом Любомир Стоянов, предстоятел на храма, иконом Методий Корчев, протойерей Божидар Маринов, протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение огласиха църковни столични певци, под ръководството на д-р Андрей Касабов.

По време на великата Архиерейска вечерня беше направена лития около храма и отслужено, пред храма, последованието на петохлебието.

След отпуста, от епископ Поликарп, беше пренесен Кръста Христов от проскомидията на светия престол и подготвен за тържествено въздигане на следващия ден.

Празничната вечерня завърши с проповед, отправена от епископ Поликарп, към верния народ, в която той припомни дните, в които се почита светия Кръст Господен и дръзновението, което придобива всеки пред Бога, вървейки достойно в духовния живот и възрастването в евангелските добродетели.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и благодатна нощ.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page