top of page

Преждеосвещена света Литургия в столичния храм „Въздвижение на Честния Кръст Господен“На 11 април Православната църква почита паметта на св. свещеномъченик Антипа, епископ Пергамски.

По този повод в столичния храм „Въздвижение на Честния Кръст Господен“ в кв. „Лозенец“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия.

Преждеосвещената света Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Любомир Стоянов, предстоятел на храма, протойерей Константин Цанков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Никола Чочев и дякон Димитър Кутлев.

Клиросното пение беше изпълнено от църковни певци от храма.

Паметта на св. Антипа тържествено се почита в столичния храм посветен на Светия Кръст Господен, защото в църквата се пази частица от свети мощи на светия свещеномъченик.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и говори за живота, добродетелите и мъченичеството на св. Антипа, еп. Пергамски и призова вярващите да подражават на делата му и да се изпълват с неговото мъжество по свидетелството на вярата и Христовите евангелски истини.

Епископ Поликарп благодари на предстоятеля на храма иконом Любомир Стоянов за организирането и провеждането на великопостното литургично последование, както и на свещениците, взели участие в богослужението, на певците и църковното изпълнение.

Той поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела леки и благодатни дни.

Благодарствени слова към епископ Поликарп отправи отец Любомир който благодари чрез епископа на Негово Светейшество патриарх Неофит за духовните грижи и любовта към енорията.

Иконом Любомир Стоянов поднесе на Негово Преосвещенство букет с цветя, като израз на уважение и почит.

На празника присъстваха представители на Факултета по дентална медицина, към Медицинския университет – София, поради това, че светите мощи са дарени от Атинската Архиепископия на Факултета по дентална медицина, с цел изграждането на православен храм в неговите двори.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Commentaires


bottom of page