top of page

Архиерейска вечерня с взаимно опрощение в митрополитския храм „Св. Неделя“



На 14 март, Неделя Сиропустна, в навечерието на Великия пост по традиция в митрополитския катедрален храм бе отслужена архиерейска вечерня с взаимно опрощение на духовенство и народ.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, йеродякон Поликарп, както и дякон Лука Младенов, дякон Гавриил Николов, дякон Йоан Кръстителски и дякон Иван Димитров.

Песнопенията на вечернята изпълни Софийският свещенически хор, ръководен от ставрофорен иконом Кирил Попов, заедно с певци на храма „Св. Неделя“.

Множество християни се бяха събрали на вечерното богослужение, за да попросят и дадат прошка помежду си и от духовенството, и така да се подготвят за настъпващия Велик пост.

„Днес никой не трябва да остане неопростен и непоискал прошка, затаил в сърцето си обида или гняв, защото само чистото и свободно от греха сърце е отворено за Божията благодат. Днес никой не трябва да казва „не мога да простя“, защото само в прошката за нас е възможно докрай да се уподобим на Всемилостивия наш Бог, Който пръв прощава греховете ни и бащински ни кани на Своята богата трапеза. Днес никой не трябва да бъде осъждащ, нито осъден, защото „съдът е дело Божие“ (Втор. 1:17), което не подобава нам, които сме ученици на Господа и Негови „приятели“ (Иоан 15:14-15).

Ето защо, в този свят и благословен ден пръв искам и измолвам прошка от всекиго от вас – духовници и Божи народ на светата ни Православна църква, като на свой ред от сърце прощавам на всички.“

По благословение този път духовенството поиска прошка помежду си и от народа от дистанция – с поклон, спазвайки противоепидемичните мерки. Епископ Поликарп сподели, че просенето и даването на прошка с поклон е манастирско правило, а след всеопрощението пожела на всички присъстващи благодатна първа седмица на Великия пост: „Нека с отворени сърца, с чисти души, с духовна преданост към Църквата и Бога да участваме във всички молитвени богослужебни последования, чрез които се насърчаваме да бъдем достойни човеци, достойни духовни същества и да бъдем проводници на Божията любов и мир в света“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page