top of page

Архиерейска света Литургия и офикии в храм "Св. ап. Петър и Павел", гр. Своге



В неделния ден на 8 август, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на гр. Своге, и отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. ап. Петър и Павел“.

Тази година, в дните на Богородичния пост, там където се извършва съборно богослужение се донася иконата на Божията Майка - „Вратарница“, на която вярващите имат възможност да се поклонят и помолят. Специално за богослужбата в гр. Своге бе донесена Богородичната икона като бе поставена на централно място в църквата. С голяма радост местните християни посрещнаха и иконата и софийския викарий, за когото бяха поставили пътека, извън храма, украсена с червени карамфили.

В богослужението заедно с епископ Поликарп съслужиха: архимандрит Евтимий, протойерей Любомир Пешев, председател на храма, свещеник Валери Спасов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Утринните песнопения бяха изпълнени от протойерей Петър Славов и свещеник Гавриил Николов от София, подкрепени от свещеник Лъчезар Лазаров, а литургийните от хор, съставен от местни християнки.

В края на св. Литургия, епископ Поликарп отличи с офикия „иконом“ протойерей Любомир Пешев, който т.г. на 6 август, навърши 40 години свещеническо служение. С офикия „протойерей“ бе отличен свещеник Валери Спасов, който тази година навършва 30 години свещеническо служение.

На наградените свещеници владиката като отбеляза, че това е за духовно тяхно поощрение, пожела да бъдат светъл християнски пример за духовните им чеда, за които още по усърдно да се грижат.

Застанали край иконата на Божията майка в центъра на храма, духовниците изпълниха Молебния канон на св. Богородица. С поучително слово, в края на богослужбата, изхождайки от неделното евангелие, към многобройните присъстващи се обърна епископ Поликарп. В своето слово той каза още:

В дните сме на Богородичния пост. Дни, в които се молим Бог да ни дарува сили и здраве, за да посрещнем празника Успение на Неговата Майка. По време на поста четем съборно Богородичния канон, който църквата ни е оставила за утешение в тези трудни и нелеки дни…На всеки св. Богородица да дава радост, щастие и духовен мир. По нейните молитви Бог да ви благослови! И да наспори в живота на всеки един спасителните добродетели“.

Владиката преподаде на вярващия народ първосветителското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, и им пожела от негово име здраве, радост и духовни сили.

С приветствени думи към викария се обърна иконом Любомир Пешев, който благодари за посещението на владиката и му поднесе красив букет и ароматна погача, подготвена от жените в енорията.

След посещението си в гр. Своге, епископ Поликарп и придружаващите го духовници посетиха Искрецкия манастир. Там бяха посрещнати от игумена архимандрит Януарий и като се поклониха в храм, разгледаха прилежащите манастирски сгради.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: Емануил Сетайеш


bottom of page