top of page

Архиерейска света Литургия с обновление в столичния храм „Св. пр. Илия“



На 5 декември – 10 Неделя след неделя подир Въздвижение, в столичния храм „Св. пр. Илия“, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

Поводът за Архиерейското служение бе обновлението на ремонтирания параклис при храм, посветен на св. пророк Елисей.

Светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с архиерея съслужиха: архимандрит Евтимий, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храма, протойерей Дамян Друмев, свещеник Светослав Славов, свещеник Алексий Мулачки, протодякон Иван Петков, дякон Никола Чочев и дякон Петър Илиев.

След светата Литургия епископ Поликарп благослови коливо в чест на св. пророк Елисей, както и извърши обновление на новоремонтирания параклис, който освен за богослужебни нужди, ще изпълнява функциите и на Енорийски център, за която цел е изградена преграда. Там ще се провеждат беседи за възрастни, както и часове по вероучение за деца.

Храмът е ремонтиран с подкрепата на деца и техните родители от енорията.

Празникът продължи с многолетие, както и с проповед, която произнесе Белоградчишкият епископ Поликарп. В проповедта той засегна неделното евангелско четиво, като говори за Спасителя, Който изцерил една прегърбена жена, страдаща от осемнайсет години.

Епископът напомни, че всеки православен християнин трябва да има пълно и неподправено доверие към Бога, та онова, което му е нужно и потребно, него Господа Иисуса Христа да му даде, защото Той знае кой от какво има нужда. Да подражава всеки на Спасителя, Който винаги прави добро на човеците. По този Божествен пример всеки вярващ е призван към добротворство и милосърдие към своя ближен. Сетне, епископ Поликарп подчерта, че чрез добрите си дела, всеки ще се превърне в радост на околните си, както и ще даде добър пример за подражание.

Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

Благодарност към своя гост, от името на цялата енория, поднесе протойерей Дилян Цветков. Той благодари за подкрепата и любовта на Митрополията към храма и верния народ.

Той поднесе на госта многоцветен букет от рози.

Епископ Поликарп благодари на всички, които са се потрудили за ремонта на храма на св. Елисей и се помоли Бог да въздава на всички.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page