top of page

В митрополитската катедрала "Св. вмчца Неделя" бе отслужена първата Преждеосвещена литургия



На 4 март, първата сряда от Великия пост, в столичната митрополитска катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена първата за тази година св. Литургията на Преждеосвещените Дарове.

По време на Великия пост в дните сряда и петък се полага да бъде отслужвана Преждеосвещена св. Литургия.

Днес, сряда, във всички софийските храмове бе отслужена Преждеосвещена литургия, за първи път през св. Четиридесетница.

Богослужението в митрополитската катедрала, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе възглавено от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставр. ик. Ангел Ангелов, и.д. председател на храма, ставр. ик. Антон Вълчанов от храмово духовенство, свещеник Костадин Тренев и трима дякони: йеродякон Вартоломей, дякон Петър Славов и дякон Юлиан Периклиев.

Великопостните песнопения бяха изпълнени от ик. Кирил Попов, д-р Стоян Малинов и д-р Андрей Касабов.

В края на богослужбата мнозина пристъпиха и се причастиха със светите Христови Тайни. Еп. Поликарп се обърна с кратко духовно наставление към миряните.

"Нека причастени с Тялото и Кръвта Гоподни продължим вдъхновени нашия духовен подвиг! Бог на всички да дава сили да издържим Великия пост и да се възрадваме в славното и спасително Христово Възкресение“ - благопожела викарият.


Снимки: Александър Ангелов



bottom of page