top of page

В София с Архиерейска света Литургия беше почетена паметта на св. Наум Охридски



На 23 декември Православната ни църква почита паметта на свети Наум Охридски, ученик на светите равноапостолни братя Методий и Кирил.

В столицата, в кв. "Дружба", един от храмовете е посветен на този дивен Христов последовател и наш учител и просветител във вярата.

По повод празника на светеца – патрон на храма в "Дружба", с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена тържествена Архиерейска света Литургия.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Владимир Дойчев, свещеник Владимир Гълъбов, свещеник Гавриил Николов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха псалтите от източния църковен хор „Св. Наум Охридски“, ръководени от г-н д-р Андрей Касабов.

След празничното богослужение, на отпуста, Белоградчишкият епископ Поликарп възведен в духовна степен „протойерей“ свещеник Владимир Гълъбов. На новия протойерей епископът пожела достойно служение, радост във всичко, както и да му послужи за смирение и поощрение, за да бъде пример за благочестивите и православни християни.

На края на Литургията, епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за живота и служението на свети Наум Охридски. Той подчерта важни моменти от неговия живот и пожела на присъстващите, ползвайки се от неговия живот и благочестие, да възрастват във вяра, надежда и любов, та чрез всичко това да посрещнат предстоящия празник Рождество Христово, като понесат на Спасителя, не злато и сребро, а смирение, търпение, човеколюбие, милосърдие и най-вече своя живот, цялата си същност.

В своето слово, владиката поднесе благодарност към всички, които спомогнаха за достойното отбелязване паметта на св. Наум: на предстоятеля, свещенослужителите, църковните певци, настоятелите и верния народ.

Приветствени думи към епископа, свещенството и народа поднесе ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храма. Той благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за благословението така тържествено да се отбележи празника на св. Наум, както и за всегдашната му грижа за духовното и материално добруване на енорията. Отецът благодари на епископ Поликарп за гостуването и за радостта, която е създал на енорията.

Отец Христо поднесе икона с образа на св. Николай Чудотворец на високия гост, с пожеланието да гори по Бога по примера на светеца.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на богослужението от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела достойно посрещане на Рождество Христово.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page