top of page

В столичния квартал Връбница тържествено бе отбелязан празникът на св. Николай



На 6 декември Православната църква почита паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Св. Николай Чудотворец“, в кв. Връбница, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Костантин Вълчев, предстоятел на храм „Свети Дух“, иконом Методи Корчев, предстоятел на празнуващия храм, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храм „Живоприемни източник“, протойерей Валентин Тупаров, предстоятел на храм „Възнесение Господне“, свещеник Алексий Мулачки, протодякон Иван Петков, дякон Никола Чочев и дякон Петър Илиев.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци и от дамския хор при храма.

Преди празничното богослужение епископ Поликарп пострига за четец и певец Божия раб Борис, който ще помага на духовниците в храма в техните служения и дела.

След светата Литургия Негово Преосвещенство прочете послание на Негово Светейшество патриарх Неофит, по повод празника на св. Николай.

В словото си, Негово Светейшество поучава вярващите християни:“ Свети Николай е истински стълб на Църквата Христова, верен ходатай и бърз помощник на всички, просещи светителската му помощ и закрила, по чието застъпничество Господ е укротявал морета и е възкресявал мъртви, обръщал е езичници и е вразумявал еретици. Светителят е обдарен с прозорливост и с още много дарове, които Всещедрият Бог преизобилно е изливал върху него, за да се прослави чрез него и мнозина да бъдат наставени в пътя към Царството небесно – царството на светлината и на вечния живот.“

Патриарх Неофит в словото си призова верните така: „Нека се поучим от миротворството и примера на светителя Николай за благотворителност, като, според възможностите и силите си да подкрепим нашите братя и сестри, които се намират в нужда.“

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество и им пожела здраве и благоденствие. Бяха поздравени най-тържествено и именниците и рождениците на този ден. Епископ Поликарп поздрави иконом Никола Коюв, свещенослужител при храма на свети Николай и дякон Никола Чочев с имения ден и им пожела всяко от Бога благословение и помощ. Личен поздрав бе отправен и към презвитера Борислава Вълчева, която в деня на свети Николай навършва 60 години от своето рождение.

От името на свещениците при храма, църковните настоятели и верния народ, поздравление към епископа поднесе Негово Високоблагоговейнство иконом Методи Корчев.

Той поднесе букет цветя като уважение и благодарност на епископ Поликарп.

Празникът в храма на свети Николай продължи с водоосвещение и благословение на различни приношения.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page