top of page

Епископ Поликарп: Призоваваме християните да бъдат отговорни и да пазят здравето си и това на ближни



Интервю на „Двери“ с Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, за мерките, които предприемат църковните власти в ситуацията на пандемия и увеличаващ се брой заразени в столицата. - Ваше Преосвещенство, София е в „червената зона“ на пандемията, а специалистите очакват още по-голямо увеличаване на случаите. В тази ситуация, когато болниците вече се затрудняват да приемат пациенти, какви мерки предприема Софийска митрополия, за да подпомогне усилията на лекари и специалисти да се спре тази негативна тенденция? - От почти една година Църквата е изправена пред ново предизвикателство – борбата с COVID-19. Усилията на Църквата са с каквото може да съдейства и подпомага както на медиците, така и на всички институции, в борбата с COVID-19. И на нас ни трябва време, за да опознаем тази нова обстановка и да бъдем адекватни, така че това, което правим, да бъде полезно, а не просто да се покажем медийно, че сме се включили в една или друга инициатива.

Софийска св. митрополия се старае да поощри вярата в медиците, да ги подкрепи – както тях, така и техните семейства, защото и те са хора, които имат нужда от духовна подкрепа и грижа.

Но като че ли основното е да накараме хората, които посещават богослуженията, а и не само, да спазват всички мерки, които са предприети в тази сложна епидемиологична обстановка. По този начин може да се спре масовото заразяване на хората с вируса, което затруднява работата на болничните заведения и кара лекарите да изнемогват. В момента това е основният проблем в България. Стремим се да накараме хората да бъдат отговорни и да поставят здравето на своя ближен на първо място. Напоследък започнахме да насърчаваме наши приятели и духовни чеда да се включват като доброволци и да подпомагат болничните заведения. За 21 ноември, Деня на християнското семейство, за да подпомогнем лекарите от ВМА, планираме масово кръводаряване от свещенослужителите от София и региона. Също така и свещеници, които са преминали вируса и имат антитела, да предоставят кръвна плазма, като по този начин бъдат спасени човешки животи.

- Актуализирани ли са препоръките към свещенството и служителите в храмовете на епархията при положение, че сега заболелите са много повече в сравнение с пролетта, когато тези препоръки бяха издадени?

- Още от самото начало на епидемиологичната обстановка Негово Светейшество разпрати нарочно окръжно, с което разпореди на всички свещенослужители от Софийска епархия да спазват стриктно заповедите на министъра на здравеопазването, да извършват необходимите дезинфекции на храмовете и прицърковните сгради, както и всеки вярващ да влиза в храма с маска и да съблюдава съответната дистанция. Тези разпоредби не бяха отменени от пролетта до този момент, те останаха в сила.

За да бъде опреснена тази информация и за да се подчертае необходимостта от още по-стриктно спазване на изискванията на Министерството на здравеопазването, както и за да бъдем адекватни като Църква в борбата и превенцията с COVID-19, на 29.10.2020 г. Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит подписа ново окръжно, с което разпорежда начините за борба с разпространението на вируса в тази епидемиологична обстановка. Окръжното е доста подробно и говори за особените грижи, които Софийска св. митрополия полага в борбата с COVID-19. Трябва да отбележим, че митрополията, освен че издава окръжни, следи за тяхното изпълнение и ако има някъде проблем, се стреми на помогне и да направи потребното изискванията да бъдат изпълнени.

- Част от неделните училища и прицърковни школи на енорийските центрове прекратиха заниманията си от миналата седмица в изпълнение на заповедта на здравния министър. Има ли разпоредба на Софийска митрополия за дейността на църковните образователни центрове и какво препоръчвате Вие като викарий на Софийския митрополит?

- Имайки предвид здравето на вярващите – родители и деца, след издаването на заповедите на здравния министър всички енорийски центрове и неделни училища преустановиха своята дейност. Много от свещенослужителите потърсиха съвет от ръководството на светата митрополия и им беше разпоредено да преустановят дейност. За да не се губи връзка, особено с децата, повечето учители провеждат неделни занимания онлайн.

- Има ли утвърдена процедура в Софийска епархия при заразен свещеник или църковнослужител – предписва ли РЗИ дезинфекция на храма или работното помещение, карантиниране на най-близко общувалите със заболелия и др.?

- Разбира се, че има и се спазва стриктно. В случаите, когато има сведение за заразен свещеник или енориаш, веднага се извършва незабавна дезинфекция на храма и прилежащите помещения. Освен това редовно по храмовете, независимо дали има заболял или не, се извършва дезинфекция на помещенията. Храмовете се затварят и се извършва дезинфекция.

- Руската църква обяви неотдавна, че затваря за две седмици манастирите, в които има болни обитатели, за да предпазят поклонниците. Как оценявате Вие тази мярка – като прекалена или адекватна на ситуацията?

- Запознати сме с тези действия на Руската православна църква, както и на другите поместни православни църкви и се стремим да вземем доброто и полезното като практика. За жалост обаче няма как да сравняваме руските манастири, където живеят стотици монаси и монахини, с нашите, които се обитават от един или двама души. База за сравнение няма и опасностите са съвсем различни. Въпреки това много от нашите манастири също предприеха тази стъпка и са затворени за поклонници – особено тези, в които живеят възрастни монахини или монаси. В тази насока сме разпоредили на игумените да предприемат мерки и по свое усмотрение, за да се предпазят самите те, а и вярващите.

- Разполага ли Софийска митрополия с ясна картина за броя на заболелите в епархията клирици или служители в църковната администрация и за техните нужди?

- Да. Следим постоянно дали има заболели свещенослужители и такива, които са карантинирани поради заболял техен близък или просто защото са били в контакт със заразен с COVID-19. Самите свещенослужители ни информират, така че постоянно знаем колко заболели или карантинирани имаме. В момента в Софийска епархия има двама свещенослужители, които са с COVID-19 и които се възстановяват бързо, както и трима, които са карантинирани поради това, че са били контактни с болен.

- В началото на пандемията, през месец март, Софийска митрополия откри телефонна линия за психологическа подкрепа, в която богослови-психолози да оказват помощ на хората, които губят душевния си мир в тази ситуация. Функционира ли още тя и имате ли представа какви хора се обаждат и какви са най-сериозните проблеми, които споделят?

- Телефонната линия, която Софийска св. митрополия откри с доброволци, не е прекъсвала своята дейност. Статистиката, която водим, показва, че звънят хора от цяла България, както и от САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Русия. Психологическа подкрепа са потърсили лица от всички възрастови групи. Нашите доброволци с особена отговорност се стараят да подпомогнат тези, които търсят подкрепа от тях, и да отговорят на техните нужди и очаквания. В тази връзка много нуждаещи се от духовна подкрепа хора пишат на електронната поща на Софийска св. митрополия и в свое време получават отговор и съответната подкрепа.

bottom of page