top of page

Жителите на с. Дивотино отбелязаха 150 години от построяването на своя храм



На 19 декември – Неделя преди Рождество Христово, жителите на китното село Дивотино, до гр. Перник, отбелязаха 150 години от построяването на своя храм, посветен на Рождество Христово.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит достойната годишнина от построяването на храма, бе уважена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отслужи света Литургия в обновения храм на Дивотино. В богослужението взеха участие: архимандрит Евтимий, протойерей Людмил Йорданов, предстоятел на празнуващия храм, дякон Никола Чочев и дякон Евтимий Куков.

Клиросът бе огласен от свещеник Марио Михов, който с подобаващо сладкопение и дисциплина изпълни църковните песнопения на утренята и светата Литургия.

Празникът по отбелязването на 150 години храм „Рождество Христово“ бе почетен от г-н Симеон Трайков, кмет на с. Дивотино, представители на различни организации и учреждения от селото и околността, както и десетки благочестиви християни и много деца.

След тържествената света Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отправи към присъстващите благо слово, като ги запозна с двете събития, които са събрали верния народ в храма – отбелязването на храмовия празник и 150 години от построяването на църквата.

В своята проповед епископ Поликарп подчерта за родословието на Спасителя и за трудовете на всички, които отдадоха своя живот и послужиха от Стария Завет отци и майки за идването на Сина Божии на света. Той изтъкна покаянието и добродетелите на верните Христови предци, които са пример за всички нас.

Говорейки за 150-годишнината на храма, епископът се помоли за всички, които са съградили този храм, за всички, които са служили, работили и молили в него през годините за тяхно упокоение и вечен живот.

Молитва бе направена и за всички днешни дарители, служители на и при храма, щото Бог да ги пази, закриля и вдъхновява във всичко, което правят да бъдат добър пример за хората.

Епископ Поликарп похвали верния народ, за това, че присъства в храма, участва в духовния живот и предава вярата на подрастващото поколение.

Към всички дошли да почетат празника на селото, Негово Преосвещенство отправи поздрав и благословение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела радост, мир и достойни Рождественски и Новогодишни празници.

Поздрав към епископ Поликарп поднесоха отец Людмил, кмета на селото и общественици.

От името на местното училище „Св. св. Кирил и Методий“, деца поздравиха всички в храма със специална Рождественска програма от стихчета и песни.

На всички присъстващи на тържеството бе подарена иконичка със сцената на Рождество Христово и паметен надпис в чест на 150 години от построяването на храма.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page