top of page

Интервю в БТА за новото Православно радио "Епархийски глас"




Предаванията на новото православно радио "Епархийски глас" на Софийската митрополия може да се слушат в реално време от всички вярващи - не само в България, но и от българите, които са в чужбина. Православното радио излъчва в интернет и много хора ни се обадиха, за да благодарят за възможността да слушат неговата програма, от която звучи Божието слово. Получихме също много добри отзиви и идеи, каза в интервю за БТА Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Негово светейшество патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит.

Православното радио "Епархийски глас" се излъчва в интернет в страницата на Софийската митрополия на адреса: https://mitropolia-sofia.org/, или на адреса: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/.

Преди една година Негово светейшество патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, даде своето благословение да се създаде православното радио "Епархийски глас", което да подпомогне културно-просветната, религиозната и духовната дейност на Софийската митрополия, каза епископ Поликарп. Той обясни, че за една година е била изградена базата на радиото, неговото студио, както и целият православен комплекс, който е към православното радио.

На 15 октомври тази година, на 76-ия рожден ден на Негово светейшество патриарх Неофит, за първи път започна излъчването на православното радио в интернет, съобщи епископ Поликарп. "На 1 ноември, с водоосвещение, дадохме официалното начало на православното радио "Епархийски глас" към Софийската света митрополия. Избрахме това име, защото преди една година създадохме списанието "Епархийски глас" и искаме да се знае, че радиото и списанието са гласът на Софийската епархия, на Софийската митрополия, на Негово светейшество патриарх Неофит и на Софийската епархийска църква", заяви епископ Поликарп.

Той разказа, че идеята за радиото е на служителите при Софийската митрополия, които с голяма радост са предложили да се създаде то, а тя е била подкрепена и от столичните свещеници. Те имат отношение към медиите, към духовния живот и към желанието в домовете на православните християни да присъства Българската православна църква - чрез Софийската света митрополия, обясни Белоградчишкият епископ Поликарп. В програмата на радиото има църковна музика и православни беседи, излъчват се и богослуженията от митрополитския храм "Св. Неделя"

Предвидено е програмата на радиото "Епархийски глас" да е строго православно-църковна, а музиката, която звучи ще е само църковна. В тази църковна музика е включено хоровото пеене, източното църковно пеене - на славянски език, но ще има и чуждоезични православни песнопения, каза епископ Поликарп. Той уточни, че сред тях са гръцки, румънски, сръбски и грузински църковни песнопения. Ще има също песнопения на немски и на английски език, защото се стремим на популяризираме църковната музика по света - източна и хорова, а също и духовните песнопения. Освен богослужебната музика и богослужебните молитвени песнопения, ще има и духовна музика, която е за ежедневно изпълнение и слушане по различни поводи, разказа викарият на патриарх Неофит.

Програмата на православното радио "Епархийски глас" е дневна и нощна. Излъчват се на живо и богослуженията, които са от митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София. Имаме възможност да излъчваме на живо, по радиото, и големи богослужения от различни храмове, които са в столицата, но и от църкви от Софийската епархия, каза епископ Поликарп.

Той съобщи, че в програмата на радиото има и различни предавания, които са с богословска и с катехизаторска насоченост. Вероятно от тази седмица ще започне по православното радио и предаване за децата. Ще има също беседи с различни духовници от столицата и региона, ще звучат и проповеди. "Желанието ни е радиото "Епархийски глас" да бъде наистина епархийският глас на църквата и да даде възможност за изява на столичното свещенство. Свещениците от Софийската митрополия и от Софийската епархия са млади и образовани. Те имат познания, трябва да им дадем възможност да се изявяват и да имат място, на което да покажат своите таланти и качества, които не са малко, във всяка сфера - богословска, църковна, културно-просветна", обясни епископ Поликарп. Той добави, че ще има водещи на различни предавания по радиото, които ще са авторски и постоянни. Ще има също събеседници и гости - на живо, и по телефона. В студиото на радиото има и видеоканал, който записва всяко предаване и то ще се публикува в YouTube канала на Софийската митрополия.

Всеки ден вече по православното радио "Епархийски глас" се излъчват на живо богослуженията от митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" - в 8.00 и в 16.00 часа. Това са ежедневните служби в храма. Когато има голяма тържествена служба обаче, тя започва в 9.00 часа, и също се излъчва по православното радио, съобщи епископът.

Радиото има и техническа възможност, когато има голяма архиерейска служба, например в Кюстендил, Дупница или в Самоков, които са на територията на Софийската епархия, да се излъчват и тези богослужения, отбеляза викарият на Негово светейшество. "Православното радио "Епархийски глас" е на Софийската митрополия и към него са само храмовете и манастирите, които са на територията на митрополията. Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е синодален обект, но това не пречи в дадени тържествени дни, когато служи Негово светейшество патриарх Неофит, богослужението да бъде излъчвано на живо. Имаме такава готовност и може на Великден или на Рождество Христово също да се излъчва богослужението - пряко от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", заяви епископ Поликарп. В Софийската епархия има над 950 храма, а свещениците са около 500 В Софийската епархия има над 950 храма, с повече от 50 манастира, а свещениците на територията на епархията са около 500, съобщи епископ Поликарп. Той подчерта, че сред свещениците има много млади хора, които са завършили Софийската духовна семинария или Пловдивската духовна семинария, а после и Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Много от свещениците в Софийската епархия имат магистърски и докторски степени. С благословението на патриарх Неофит се ръкополагат млади хора, които са надеждни кадри и много разчитаме на тях в Софийската митрополия, заяви епископ Поликарп.

Той обясни, че Софийската епархия включва София-град, София-област, а духовните околии на Софийската епархия са Годеч, Трън, Кюстендил, Дупница, Самоков и Ихтиман. Епархията е много голяма, с големи възможности и затова имаме нужда от църковно-културна, религиозна и просветна дейност, подчерта викарият на българския патриарх Неофит.

bottom of page