top of page

Митрополит Антоний получи отличие от Асоциацията на българските училища в чужбина



Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний получи почетен плакет от Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) като благодарност за подкрепата, насърчението и съдействието му за образованието на българските деца извън Родината и за принос в работата на АБУЧ. Отличието му връчи председателката на Асоциацията д-р Ирина Владикова при откриването на офиса на организацията в София. Митрополит Антоний заедно с Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и йеродякон Поликарп отслужиха водосвет за здраве и благопреуспяване на Асоциацията и участващите в нейната работа.

На водосвета присъстваха членовете на Управителния съвет на АБУЧ, техни съмишленици и съработници, сред които проф. д.п.н. Румяна Танкова, зам.-ректор на Пловдивския университет "Преп. Паисий Хилендарски", гл. ас. д-р Полина Спирова от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Сред почетните гости на събитието беше и бившият министър на образованието и науката Красимир Вълчев, който също получи почетен плакет. Ирина Владикова подчерта важната роля на г-н Вълчев за утвърждаването и укрепването на българските училища зад граница, както и за получаването на офис на организацията в София. Почетен плакет ще получи и бившият образователен министър Сергей Игнатов, който прави първите стъпки за включването на българските училища в чужбина в системата на образованието.

След водосвета митрополит Антоний поздрави представителите на АБУЧ с новата придобивка – техен център в родината. Той наблегна върху важната им апостолска мисия в поддържането у българските деца на връзка с България чрез образованието на роден език, вярата и родолюбието.

Митрополит Антоний предаде благопожеланията към АБУЧ и на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който е запознат с работата на Асоциацията и лично се е срещал с нейния управителен съвет.

Епископ Поликарп от своя страна поздрави педагозите и им поднесе в дар икона на светите братя Кирил и Методий, както и издания на Софийска митрополия.

Д-р Владикова в краткото си слово подчерта важната роля на съмишлениците на АБУЧ, събрани на това тържество, организирано в съвсем тесен кръг заради пандемията. Тя благодари на митрополит Антоний за ангажираността и внимателната духовна грижа, която те чувстват в годините на съвместната си работа и общуване с него, и изрази надежда това да продължи и в бъдеще.

Асоциацията на българските училища в чужбина на 15 август навърши 15 години от основаването си. АБУЧ обединява над 400 училища в целия свят и съгласува тяхната работа, развитите и връзка с МОН. Асоциацията подпомага дейността на българските училища и образователни центрове извън България и популяризира българския език и култура.

През годините беше установено плодотворно сътрудничество между Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ, Центъра за образователни инициативи "Двери" и АБУЧ. В резултат на това през последните пет години бяха осъществени съвместни обучения, конференции и посещения на учители от Асоциацията в ставропиалните манастири у нас, участия в поклоннически пътувания и т.н. Като резултат от общата работа беше договорено финансиране от страна на МОН на извънкласни занимания по християнство за българските ученици зад граница. То се осъществява с учебните пособия на Центъра за образователни инициативи "Двери", в чието ръководство е и д-р Спирова.


Материал на: https://dveri.bg

bottom of page