top of page

Молебен канон на Света Богородица в Годечка духовна околия



На 9 август, вечерта, съгласно програмата на Софийска митрополия за съборните богослужения по време на Богородичния пост,  в храм „Св. Димитър Солунски“, гр. Годеч бе отслужен Молебен канон на Св. Богородица. Това е поредното архиерейско наместничество, което през настоящия пост се посещава от епархийското ръководство и се извършва съборна богослужба.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български вечерното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с епископа взеха участие архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир и архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Неофит, протойерей Костадин Тренев и свещеник Тодор Тошев, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Преди началото на вечерната служба тържествено бе внесена в храма иконата на Св. Богородица - "Казанска" от гр. Самоков, която по решение на епархийското ръководство тази година присъства на съборните богослужения.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столични духовници клиросни певци.

Към миряните в енорията на Годеч се присъединиха и християнки от София, които от началото на съборните богослужения следват иконата на Света Богородица - "Казанска".

В края на богослужението епископ Поликарп се обърна към събралия се благочестив народ и припомни създаването, значението и видовете на Молебния канон на св. Богородица като разясни, че той бива малък и голям.

"Заставайки пред иконата на Божията майка ние й се молим, а всеки от нас има какво да проси от нея. Но да просиш от Бога и светиите, означава да имаш пълното разбиране за молитвата, за начина и чистота, с които е необходимо да се пристъпи към нея. Като имаме такова съзнание, ние просим, както ни учат св. Отци -  молитвата ни ще бъде първо благодарствена и после просителна. И така ще  изпросим онова, което е градивно и полезно за спасението ни." - каза в словото си еп. Поликарп.

Той поздрави и духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и като преподаде първосветителския благослов на Българския патриарх Неофит пожела: "Бог да ви окрили с духовна благодат и на всеки да дарува онова, което е потребно за спасение и вечен живот!"

В отговор предстоятелят на храма отец Тодор  благодари на викарния епископ за духовните напътствия и преживяната богослужебна радост и му поднесе букет цветя и сърдечни благопожелания.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page