top of page

Патриаршеска св. Литургия по повод Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"



"Твоето рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието. Защото в него онези, които служеха на звездите, от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и да познават Тебе, Изтока от висините. Господи, слава на Тебе!"

Така радостно и с особена тържественост пее Църквата днес, когато честваме един от най-големите християнски празници - Рождество Христово.

По повод Господския празник в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” бе отслужена тържествена св. Литургия от предстоятеля на БПЦ-БП Негово Светейшество патриарх Неофит. В съслужение с него бяха Техни Преосвещенства Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Евтимий, стар. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков, протодякон Деян Коруновски и дякон Слави Спасов.

След прочитането на полагащото се евангелско четиво за днешния празник, Белоградчишкият епископ Поликарп прочете Патриаршеското и Синодално рождественско послание, в което се казва: "

Светлината, изгряла в нашия свят с Неговото Рождество, свети и днес. Той е и остава с нас навеки (вж. Мат. 28:20), като и до днес продължава да ни напомня, че ние сме „солта на земята“ и „светлината на света“ (Мат. 5:13-14). Да бъдем достойни за Него и за високото си призвание! Да не се грижим само за собственото си благополучие, но да обърнем взор към човека до нас, към неговото страдание, и като съзрем в него Самия Христос, имайки всякога пред очи дивното Божие милосърдие към нас, да му подражаваме според силите си! Нека нашето милосърдие и жертвена, христоподражателна любов към ближния бъдат и истинско благовестие не само със слово, но и с дело. Тогава и божественият Младенец, чието Рождество честваме днес, ще посети сърцата и домовете ни, ще ни съгрее със Своята божествена любов и като ни възлюби докрай (вж. Йоан. 13:1), ще пребъде с нас навеки като в Свое възжелано „жилище“ (Йоан. 14:23)."

В края на богослужението Светейшият ни патриарх поздрави и благослови всички събрали се в храма. Богослужението бе предавано директно и по БНТ1.


Материал от: https://bg-patriarshia.bg/

Текст и снимки: Ангел Карадаков

bottom of page