top of page

Празник на св. ап. Андрей Първозвани с архиерейска св. Литургия в столицата



На 30 ноември Православната църква чества св. Андрей – апостолът, който пръв бил призван да последва Господ Иисус Христос.

По случай празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ бе отслужена архиерейска св. Литургия.

Богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Радослав Трайков, предстоятел на храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“, протойерей Костадин Тренев, протойерей Симеон Змейков, свещеник Иван Генчев, протодякон Иван Петков, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, дякон Гавриил Николов.

В изпълнението на богослужебните песнопения се включиха редица църковни певци от столицата под умелото ръководство на д-р Андрей Касабов, който днес честваше и своя имен ден.

Молитвено участие в службата взе и ставрофорен иконом Иван Касабов, бивш предстоятел на храма „Св. ап. Андрей Първозвани“ и баща на църковния певец. На днешния ден се навършват 50 години от както отец Иван започва своето свещеническо служение в столичния храм и 45 години от назначаването му за предстоятел.

Също така молитвено участие в празничната служба взе и свещеник Пламен Николов, предстоятел на храм „Св. Николай Чудотворец Летни“ в столичния кв. „Бенковски“.

На службата бе осветено и благоукрасено коливо, за здраве и благословение на присъстващите.


С тържествено слово епископ Поликарп поздрави и благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката припомни дивното служение на Първозвания св. апостол и призова християните: „Както името Андрей означава „мъжествен“, така и ние да бъдем мъжествени в нашата православна вяра, в добродетелния живот, в отстояването на истината и да бъдем мъдри и благоразумни. Да бъдем изпълнители на завета на св. ап. Андрей!“

От името на духовенството, на църковното настоятелство, на храмовото изпълнение и от свое име отец Стилиян благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за молитвите и грижата, като пожела на всички: „Бог да дава любовта, която е имал св. Андрей и към Бога, и към хората – на всички нас. Да продължаваме пътя си към радостната и спасителна Христова любов!“


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page