top of page

Празник на св. Димитър Солунски с архиерейска служба в столичния кв. „Хаджи Димитър“



На 26 октомври Православната Църква почита паметта на св. великомъченик Димитър Солунски, пострадал заради Христа през 306 г.

Днес своя празник отбеляза с архиерейска св. Литургия столичният храм „Св. вмчк Димитър“ в кв. „Хаджи Димитър“ – единственият храм в гр. София, посветен на великомъченика.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храма, протойерей Николай Начев от храмовото духовенство, както и множество столични духовници, заедно с протодякон Иван Петков и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Службата бе огласена с църковни песнопения, изпълнени от столични певци, а молитвено участие взе голямо множество богомолен народ от енорията и от цяла София.

Редица християни се бяха подготвили да приемат св. Причастие с Тялото и Кръвта Христови, много от които деца.

Епископ Поликарп припомни дивния живот и страданията на солунския великомъченик и Чудотворец св. Димитър, като поучи: „Той днес на всички нас свидетелства и ни учи да бъдем изпълнени със силната вяра, която ни превежда от тленното към нетленното, от слабото към великото, от смърт към Възкресение, от земята към небето – към Жизнодавеца Господа Иисуса Христа. Да бъдем изпълнени с любов както към Христа Бога, така и към нашия ближен, към нашия брат. Да бъдем изпълнени с човеколюбие… Да свидетелствуваме Христа Бога не само със словото си, но най-вече с живота, с постъпките си.“

Владиката поздрави за храмовия празник духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела на всички здраве и духовно преуспяване.

Предстоятелят иконом Антоний от своя страна и от името на храмовото духовенство и на църковното настоятелство благодари за архиерейската служба и за поучителните слова на епископ Поликарп, а чрез него и на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page