top of page

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Георги Софийски Най-нови



На 26 май честваме свети Георги Софийски Най-нови. В столицата има два храма, които с особена почит отбелязват деня на софийския мъченик.

Единият е параклисът в двора на Александровска болница, построен на мястото на мъченическата смърт на св. Георги Най-нови, а другият е ротондата "Св. Георги". Последният се счита за най-стария архитектурен паметник в София и е особено свързан с този празник, тъй като според свидетелства, в северната му част е бил погребан св. Георги Софийски Най-нови, след като бил обесен и три дни тялото му висяло на бесилото.

В навечерието на празника, 25 май, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български бе отслужена архиерейска вечерня в старинния храм-ротонда.

Вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийски митрополит. Заедно с него в богослужба взеха участие протойерей Йоан Куков, председател на храма, протойерей Иван Иванов от храмовото духовенство, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм "Св. Петка Самарджийска" и йеродякон Вартоломей.

Десетки столичани почетоха софийския светец и влязоха в съборна молитва в понеделник на шестата неделя след Възкресение Христово.

За радостта на празника  допринесе сладкогласното пение, изпълнено в добър синхрон от няколко жени, застанали на певницата.

По време на вечернята бе извършена лития до гробното място на софийския мъченик и там бе отправена молитва към Божия угодник. Завърнали се в храма, духовенството отслужи последованието на петохлебието.

В края на вечернята, с благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отличен с офикия "иконом" председателят на храма отец Йоан Куков. Владиката го представи на църковното изпълнение като достоен и ревностен служител на св. олтар и на паството, което го е приело като свой духовен наставник.

Епископ Поликарп се обърна с пастирско слово към изпълнилите храма усърдни богомолци и каза прочувствени думи за духовния подвиг на българския светец – Георги Софийски Най-Нови, който със своята мъченическа смърт е прострял своя покров над нашия град и се моли за нас. Той поздрави наградения свещеник, певците и всички богомолци, дошли да отдадат почит към софийския мъченик, и  преподаде на народа патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page