top of page

С архиерейска вечерня столичният храм „Св. Троица“ - район "Слатина", посрещна Петдесетница



На 6 юни, в навечерието на Осма неделя след Пасха – Петдесетница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска вечерня за настъпващия храмов празник на столичния храм „Св. Троица“ в район "Слатина", кв. "Гео Милев".

Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с предстоятеля на храма протойерей Йоан Попиванов, храмовото духовенство – свещеник Илия Павлов, свещеник Георги Димитров, свещеник Андон Софиин, йеродякон Вартоломей и дякон Спас Христов.

Църковните песнопения изпълниха свещеник Костадин Тренев, Грисен Чакъри и храмови певци.

Множество християни съучастваха молитвено на вечерното богослужение. Между тях бе и кметът на район Слатина г-н Георги Илиев.

По време на вечернята бяха постригани за четец и певец на Българската православна църква Божиите раби Даниел и Божидар, редовни членове на енорията.

В края на службата бе извършен и чинът на петохлебието, раздадено на всички присъстващи за здраве и спасение.

Със слово епископ Поликарп поздрави с настъпващия храмов празник духовенството, певците и храмовото изпълнение, като ги благослови от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Владиката припомни Евангелските събития около слизането на Светия Дух над Христовите ученици в Сионската горница на 50-я ден от Христовото Възкресение, като призова вярващите да подражаваме на апостолите и „послушни към Бога, Църквата и един към друг да придобием единството, което ни е необходимо, за да бъдем достойни Христови приемници и да снизходи върху всеки един от нас Светия Дух, да изпълни всяка наша празнота и да ни наставя във всичко необходимо... Послушанието и единомислието се явяват онзи крайъгълен камък, без който не можем да градим нищо.“

От името на духовенството, църковното настоятелство и цялата енория предстоятелят протойерей Йоан Попиванов благодари сърдечно на Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп за съвместното богослужение, като сподели напредъка в дейностите по ремонта и поддръжката на храма и бъдещите енорийски проекти.

Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page