top of page

С архиерейска св. Литургия света вмчца Варвара бе почетена в столичния храм „Преображение Господне"



На 4 декември Православната църква чества паметта на св. вмчца Варвара и на св. преп. Йоан Дамаскин.

С особена тържественост столичният храм „Преображение Господне“, в квартал "Лозенец" отбеляза своя втори храмов празник, който е посветен на св. великомъченица Варвара. На нейно име в софийския храм е устроен параклис и от десетилетия се покои частица от светите й мощи. (Светинята е донесена в храма на 8 септември 1957 г.)

В празничния ден бе отслужена архиерейска св. Литургия, която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него в съслужение взеха участие с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на митрополитската катедрала "Св. Неделя", протойерей Климент Харизанов, свещеник Борис Борисов от храмовото духовенство, митрополитския протодякон Иван Петков, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Църковните песнопения на утренята и св. Литургия бяха прекрасно изпълнени от хор "Софийски псалти", ръководен от д-р Любомир Игнатов.

Почитта към св. Божия угодница Варвара винаги събира в този ден много богомолци от цяла София. Всички присъстващи с благоговейна почит пристъпваха към празничната икона и се покланяха на светата частица, поставена на специален проскинитарий, в северната средна част на храма, богато украсен със свежи цветя. Бе поставена за целувание и обща икона с образите на светците, които в този ден се честват от Православната църква - св. Йоан Дамаскин и св. Варвара.

По време на светата Литургия, епископ Поликарп ръкоположи за дякон на Българската православна църква благоговейния мъж Пламен Илиев от гр. София, като му бе дадено духовното име Петър. Новият дякон е роден през 1987 г. в София. Средно образование получава в езикова гимназия, с разширено изучаване на румънски език. През 2018 г. придобива висше богословско образование в Богословския факултет на Софийския факултет "Св. Климент Охридски".

Празникът бе възпълнен и от ръкоположението за свещеник дякон Алексий Мулачки. Новият свещеник е роден през 1994 г. в град Делчево (Царево село), Р. Северна Македония. Завършва Духовна семинария в Скопие, а през 2014 г. кандидатства в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ в София. Придобива висше богословско образование през 2020 г, а непосредствено след това записва магистратура, специалност „Литургика и музика“.

Проповед за празника произнесе софийският викарий, който припомни на присъстващите житието на нежната и красива девойка Варвара, която избрала мъченичеството за вярата си, пред личното си удобство и благоденствие.

"Да благодарим, че имаме такъв пример в духовния живот и да се помъчим да го следваме като се изпълнят сърцата ни с духовната трепет на св. Варвара. Да послужим на Бога, Който да възпълни сърцата ни, и според нашите сили и възможности и да Му отдадем целия си живот."

Владиката благодари на всички, които се трудят и пеят в храма и отправи благопожелания към многобройното църковно изпълнение като преподаде патриаршеското, първосветителско благословение на кириарха на Софийска епархия - Негово Светейшество патриарх Неофит.

В знак на благодарност отец Василий Сарян отправи топли благодарствени думи към епископа за споделената богослужба, като измоли и от св. Варвара молитвено застъпничество пред Бога за народа ни в днешните изпитания.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page