top of page

С тържествена света Литургия и две ръкоположения в Кюстендил бе обновен храм „Св. Димитър"



На 18 декември с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в гр. Кюстендил се състоя духовно тържество, по повод обновлението на храм „Св. вмчк Димитър Солунски“.

Обновлението и светата Литургия бяха отслужени и оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, духовен надзорник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Генади Генадиев, предстоятел на храм „Св. Мина“, гр. Кюстендил, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил, иконом Даниел Хаджийски, предстоятел на храм „Св. Петка“, с. Невестино, протойерей Виктор, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов, дякон Никола Чочев, дякон Мирослав Костов и дякон Евтимий Куков.

Молитвено участие в светата Литургия взеха инж. Александър Пандурски, областен управител на Кюстендил, г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, г-н Иван Андонов, председател на Общински съвет – Кюстендил и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Песнопенията на светата Литургия бяха изпълнени от смесения хор при новообновения храм.

След цялостен основен ремонт на храма, със средства отпуснати, по молба на Негово Светейшество, от Министерски съвет на Р България, по времето на г-н Бойко Борисов, бе извършено неговото обновление и храмът отново бе отворен, за да радва вярващите християни от града и околностите, както и да бъда духовен пристан и утеха за прибягващите към Бога.

Преди светата Литургия епископ Поликарп извърши чина на обновлението на храма и поръси със светена вода новообновения храм.

След това за иподякон бе посветен благоговейният мъж Георги Тасков от гр. Кюстендил, който впоследствие бе ръкоположен за дякон.

По време на светата Литургия за презвитер бе ръкоположен дякон Мирослав Костов от гр. Кюстендил.

Двамата нови духовници бяха приветствани от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който им пожела да бъдат отговорни, мъдри, разумни и ученолюбиви и развиващи се постоянни, като всичко това да бъде в полза на личното им спасение и за благото на верния народ.

След тържественото богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна присъстващите християни с живота и служението на св. Модест, патриарх Йерусалимски, който Църквата тържествено отбелязва на днешния ден.

Припомняйки живота на този велик отец на Църквата, епископ Поликарп насърчи присъстващите да му подражават в силната вяра, в постоянството в духовния живот, както и в Христовата любов и милосърдие.

По време на своята проповед той благодари на всички, които са се потрудили за осъществяването на цялостния ремонт на храма. Изказана бе благодарност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, г-н Бойко Борисов, г-н Паунов, кмет на Кюстендил, г-н Пандурски, областен управител на Кюстендил, г-н Младенов, секретар на Софийска митрополия, архимандрит Исаак, духовен надзорник на Кюстендилска духовна околия, както и на строителите на обекта. Епископът благодари и на всичко, които със своята лепта, знайни и незнайни са подкрепили това дело.

Белоградчишкият епископ Поликарп поднесе на архимандрит Исаак, за храма, икона с образа на св. великомъченик Димитър Солунски, за молитвен спомен и благословение лично от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Думи на благодарност към Негово Светейшество от името на свещенството и верния народ, чрез епископ Поликарп, поднесе архимандрит Исаак. Той благодари за духовната грижа и любовта, с които Негово Светейшество прегръща цялата Кюстендилска духовна околия.

Празникът по обновлението завърши с освещаването на мозаечна икона на свети Димитър, вградена на западната стена на храма.

Освен ремонта на църквата, е направен ремонт и на прилежащите паркови пространства около храма: нови алеи, нова чешма, възможност за достъп на инвалиди, разредена е растителността, което дава възможност храмът да е напълно видим за преминаващите покрай него, изградено е и външно осветление.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page