top of page

Столичният храм "Св. Дух" тържествено отбеляза своя храмов празник



С архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на столичния храм „Св. Дух“, кв. „Надежда“.

В един от най-големите квартали на София се намира църква, посветена на Третото Лице на Света Троица - Светия Животворящ Дух, Чийто празник тази година честваме на 8 юни.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит празничната Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Янъков, иконом Константин Вълчев - предстоятел на тържествуващия храм, иконом Йоан Чикалов, протойерей Методий Корчев, протойерей Васил Танев, свещеник Йосиф Стоименов от храмовото духовенство и четирима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Преизпълнен с богомолен народ тържествуващият храм трудно побра всички желаещи да вземат молитвено участие в богослужбата. Църковното събрание, обединено в молитва, възхваляваше Светия Дух и просеше Неговите благодатни дарове. Жива и въцърковена, енорията в молитвена тишина участваше в св. Литургия.

Многобройните християни с внимание слушаха възгласите на духовниците и заедно с певците пееха славословията. По време на Литургията бяха ръкоположени нови дякон и свещеник на св. Църква.

За свещеническо служение бе ръкоположен дякон Сотир Христов, а за дяконско Людмил Младенов от гр. София, който при ръкоположението прие името Лука.

Владиката ги настави с евангелските думи: "Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва“ (Марк 8:34) и им отправи благопожелания за духовна ревност при изпълнение на свещеническите им задължения.

С празнично пастирско слово еп. Поликарп се обърна към присъстващите като говори за апостолите и за предадената чрез тях благодатна приемственост, и затова как да приемем и запазим даровете на Светия Дух.

Мнозина се бяха подготвили и в края на Литургията и пристъпиха да се причастят със св. Христови Тайни. С гръмко многолетствие завърши духовното тържество. Владиката благодари на предстоятеля на храма и на всички, които се трудят и молят в него, и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на всички празнуващи.

От своя страна силно развълнуван отец Константин благодари на владиката за архиерейската богослужба и с особена радост отбеляза, че за първи път за повече от 20 години в храма има ръкоположения.

В чест на празника, и заради символичното изобразяване на Св. Дух в образ на гълъб, всички духовници пуснаха в двора на църквата по един бял гълъб. Възрадвани от необичайния начин на честване на празника, богомолците развълнувано пристъпиха да приемат парченца от анафората, която им раздаваше новоръкоположеният свещеник отец Сотир.

По традиция църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички дошли да уважат храмовото тържество.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page