top of page

Проведе се Събор на четците, певците и свещоносците на Софийска епархия



На 27 юни в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена Архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържественото богослужение бе по повод провеждането за трета поредна години на Събор на четците, певците и свещоносците на Софийска епархия.

В Светата Литургия съслужиха архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, протойерей Дилян Цветков, свещеник Петър Славов, свещеник Павел Пенчев, петима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей, както и десетки малки "иподякони".

В началото на Литургията еп. Поликарп постига седем момчета за четци и певци на Българската православна църква, които със запалени свещи в ръка предстояха на цялата богослужба.

В края на богослужението Софийският викарий поздрави вярващите и присъстващите десетки  иподякони от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да пазят вярата, да съхраняват Христовото учение и благовестие и чрез своя личен пример да привличат все повече и повече последователи и приятели на Христа Бога.

Той се обърна и към най-малките, към служещите в светия олтар, като ги настави да бъдат усърдни, примерни и смирени в своето служение, да бъдат всеотдадени на Бога и Неговата Църква, защото те са бъдещето и на тях се възлагат големи надежди за издигането и утвърждаването на духовния, богослужебния, църковния и социалния живот на Църквата.

На всички четци, певци и свещоносци в храма епископ Поликарп раздаде по един подарък за здраве и благословение от „иподяконското“ събитие.

След духовното тържество в храма, всички деца се почерпиха с вкусни сандвичи и сладолед.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page