top of page

Тържествено бе отбелязана 180-годишнина от освещаването на храм „Св. Георги“, гр. Сапарева баня



На 26 май, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп посети гр. Сапарева баня и отслужи Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Георги“, който се намира в кв. "Гюргево" в града. Тази година се навършват 180 г. от освещаването на храма, а в днешния ден почитаме св. Георги Софийски Най-нови.

Храмът отрано бе изпълнен с духовници и боголюбив народ, който с радост очакваше епископското посещение.

Край св. Трапеза заедно с викарния епископ съслужиха ик. Георги Паликарски - архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, ик. Георги Танчев - архиерейски наместник на Санданска духовна околия, протойерей Димитър Недялков, предстоятел на храма, свещенослужители от София и от съседните селища, които са част от Дупнишка духовна околия.

На певницата църковните песнопения бяха изпълнени от софийски духовници, ръководени от свещеник Петър Славов.

Храмът, който е един от старите в града и е с много интересна архитектура. Вкопана е в земята така, както са били построени повечето църкви по време на османското владичество и представлява трикорабна базилика с открит притвор. Уникална е за българските земи по своята вътрешна дървена архитектура. Построена е с камъни и дървета, които първоначално били предназначени за строеж на друг храм. Нейн майстор e строител Цветко от с. Жабляно, Радомирско, което се разбира от надпис върху фронтона на западната страна на храма: „1840 светаго великомученика Георгия, Майстор Цветко от Жаблер, Радомир кааза“. Изографисана e със сложни композиции, които са запазили автентичните си стенописи. Основно през 2006 г. е реставриран притвора като са изрисувани първоначално положените сцени на митарствата и "Страшния съд".

В края на богослужението еп. Поликарп награди с офикия „иконом“ председателя на храма отец Димитър Недялков, който вече 25 години свещенодейства и се грижи за енорията в кв. „Гюргево“ на Сапарева баня. След св. Литургията, поради дъждовното време, в храма бе отслужен празничен водосвет.

Към многобройното църковно изпълнение с топло, пастирско слово се обърна еп. Поликарп. Той поздрави множеството и изрази своята радост от общата молитва. Владиката припомни житието на днес чествания св. Георги Софийски Най-нови. Той подчерта, че по неговия пример и ние трябва да проявяваме търпение и търпимост към всеки един, който е до нас.

„Нека по молитвата на св. Георги Софийски Най- нови, Бог да обдари тази енория на кв. „Гюргево“, на жителите на гр. Сапарева баня и на околностите, със здраве, преуспяване, мир, любов и добродетелен живот!“ – благопожела владиката. Като подчерта повода за архиерейското богослужение – 180 години от освещаването на храма, той насърчи църковното изпълнение да пази, съхранява и благоукрасява завещаното от предците, които са отдали своите сили, труд и средства да построят храма и така да съхранят православната вяра и българския род.

Еп. Поликарп преподаде първосветителския благослов на Българския патриарх Неофит и отправи благопожелания на новопроизведения иконом Димитър като му пожела Бог да му дава всичко, което му е потребно и да продължи в здраве и дълголетие да изпълнява пастирските си задължения.

Развълнуван от епископските слова, отец Димитър благодари на владиката от името на събратята си и енориашите и му поднесе благопожелания и красив букет цветя.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов



bottom of page