top of page

Софийската света митрополия издаде първо по рода си списание „Епархийски глас“



В чест на предстоящия празник Възкресение Христово Софийската света митрополия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, стартира за първи път в своята история издаването на списание за православно творчество, църковен живот, важни новини и справочна информация от Софийска епархия.

Периодичното издание е озаглавено „Епархийски глас“ и се подготвя от Културно-информационния отдел на Софийската света митрополия. Първият брой съдържа 96 цветни страници в голям формат, с тема на броя „Радостта от Възкресението“ и ще бъде достъпен в храмовете на Софийска епархия от 1-ви май 2021 г. на цена от 9 лв.

За новата инициатива разговаряме с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и главен редактор на списанието.

Ваше Преосвещенство, вече с радост можем да обявим, че излезе от печат първото списание на Софийската света митрополия „Епархийски глас“. Вие сте основен инициатор на новото печатно издание, как възникна идеята за епархийско списание?

Много се радвам, че в навечерието на Великия празник Възкресение Христово – Пасха, излезе ново печатно издание на Софийска света митрополия – списание „Епархийски глас“. Всички ние, служителите при Софийска света митрополия, сме инициатори за издаването на списанието. Най-важното е, че то е факт благодарение на благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, както и трудовете на голям екип от доброволци, които не пожалиха сили и време да реализират тази епархийска идея. Идеята за списание не е нова. Тя е от много години, но за съжаление беше само идея. Слава Богу, вече е реалност. Идеята възникна изобщо като желание да се запълни една духовна празнота, защото голяма част от Православните църкви, православни епархии и енории по света имат свое печатно издание, което ние получаваме в Митрополията и винаги с присвито сърце им завиждаме благородно, че те имат, а ние – не. Така постепенно дадохме ход да се изпълни това наше желание да подражаваме на доброто и полезното у другите и се роди епархийскито ни списание.

За каква аудитория е предназначено списанието – предимно за водещите активен църковен живот, или за по-широк кръг от читатели?

Списанието не се концентрира върху определен тип хора-читатели. Неговата цел е да обхване всички възрастови групи, всички категории хора, като целта е да бъде полезно за всички, като всеки намери нещо полезно за себе си. Като епархийско списание, то гледа към всеки епархиот – малък и голям, лаик и богослов, вярващ и невярващ. В това число който води духовен живот да затвърди своята активност и вяра, а който не е, да си припали пламъчето на вярата и църковността.

Често Църквата е упреквана, че не взима отношение по важни обществени въпроси. Според Вас доколко се чува гласът на духовенството в Софийска епархия?

Църквата като институция и като общество от вярващи винаги е упреквана и критикувана. Така е било, така е и така ще бъде. Затова св. ап. Павел ни е казал: „Ако е възможно, доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци.“ (Рим. 12:18) Църквата взима отношение когато е необходимо и когато Тя прецени, че е потребно. Тя не взима отношение по дадени въпроси, защото някой я задължава или насилва или за да угоди на силните на деня. Тя взима отношение винаги с мъдрост, с търпение и с грижа, тогава, когато ще бъде най-полезно и ще има добри последствия за спасението и добруването на човеците. Тя не е първосигнална, а издържана във всичко, като изхожда от своя двухилядолетен опит, който е гарант за адекватност и сериозност в онова, което ще каже, а то е, че тя винаги свидетелствува Истината, която е Христос.

Много често, когато искаме от Църквата да каже нещо, ние очакваме, че Тя ще каже това, което ние искаме да чуем и когато Тя каже нещо различно, ние недоволни от него, негодуваме и осъждаме Нейното казване. В тази връзка искам да кажа, че мълчанието на Църквата е най-голямото казване и разобличение за тези, които искат, но като получат не изпълняват. Този който е в Църквата знае какво казва Църквата и не му е необходимо Църквата да се занимава с човекоугодничество. Това не значи Църквата да няма становища по различни въпроси касаещи църковния живот, обществения живот, политическия живот. Напротив, тя има винаги становище, но го изразява по начин, по който това, което Тя ще каже, да бъде чута, полезна и градивна. Църквата преди всичко се стреми да бъде добър пример и да присъства в живота на човеците, а след това да бъде чиновническа институция, каквато много хора искат да я превърнат. Църквата идва за да покаже Господа Иисуса Христа, да открие невидимото, да задоволи духовния глад на хората, да им преподаде Тялото и Кръвта Христови, да ги спаси и да им покаже Царството небесно. После да създаде истинско общество, което надгражда на тези здрави основи и превръща себе си подражател и на небесната йерархия.

Списанието е озаглавено „Епархийски глас“ – каква е концепцията за материалите в него, какви рубрики ще съдържа?

Списанието е озаглавено „Епархийски глас“, защото то е гласът на епархията. Изявява и свидетелствува живота на епархията. Обхваща в себе си като концепция целия живот на Софийска епархия. В списанието читателите ще видят няколко рубрики: Празнично слово, Духовникът отговаря, Човекът и църквата, Православно изкуство, Живата история, Бъдете като децата и Епархията днес. В списването на списанието участват духовници, богослови, преподаватели, студенти, семинаристи, писатели и общественици, като цялата грижа за изготвянето на всеки брой се поема от Културно-информационния отдел при Софийската света митрополия.

Какви по-актуални теми можем да открием в първия брой, с кои личности ще се запознаем в него?

В първия брой на списанието читателите ще се запознаят с палитра от актуални и важни от църковния живот теми, както и с доказали се в своята професионална област личности. Първият брой на списанието е посветен на Възкресение Христово – Пасха. От първите страници читателят ще получи Патриаршески благослов от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, ще прочете мисли за Възкресение Христово на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, ще получи отговори на въпроси от свещеник Пламен Николов, ще прочете интервю с доц. Ивайло Найденов, декана на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, ще вникне в тайната на умосърдечната молитва чрез д-р Боряна Нанова, ще се запознае с песнопенията от пасхалната нощ с д-р Андрей Касабов, ще се потопи в Православното изкуство, ще се запознае с живота и делото на Българския патриарх Кирил чрез доц. д-р Павел Павлов, както и ще бъдат зарадвани най-малките със специална част за тях с разкази, стихове, игри и духовни гатанки. Списанието ще запознае читателите и с важни събития от живота на Епархията, както и ще предостави подробна информация за храмовете и манастирите, за светините намиращи се в тях. Не на последно място, читателите ще прочетат за целия процес по канонизацията на обичания от всички ни дядо Серафим – св. Серафим Софийски Чудотворец.

Ще ни представите ли редакторския екип, който подготвя изданието?

С голяма радост бих представил редакторския екип, но преди това бих искал да му благодаря за всеотдайната работа и желанието, с което всички се потрудиха, за да се създаде първият брой на списание „Епархийски глас“. Не беше лесно, но сега след като държим в ръце първия брой всичко остава на заден план и има удовлетворение от труда. Надявам се, че това ще бъде заряд и за следващите броеве. Редакторският екип на списанието е в следния състав: д-р Андрей Касабов, началник на Културно-информационния отдел, който представя епархийските събития и подготвя статии за църковната музика в изданието, Сандра Керелезова е стилов редактор на текстовете, Пламен Михайлов отговаря за историческите статии и фотографиите в броя, Весела Игнатова изготвя интервютата, а Велина Андонова се грижи за детския раздел.

Предвижда се „Епархийски глас“ да излиза на всеки четири месеца, с кои празници се очаква да са свързани следващите броеве?

Списанието ще излиза в навечерието на големи църковни празници, като идеята е това да бъдат Успение Богородично, Рождество Христово и Пасха.

Надяваме се, че след като списанието натрупа популярност, а екипът – опит, то ще скъсява този четиримесечен период и ще стане месечно.

Нека си пожелаем сега то да се хареса на читателите, да им допадне като визия и сбор от текстове и да има интерес.


Интервюто взе Пламен Михайлов

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ
header.png

© 2019 - 2024 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.

bottom of page