top of page

„... събудих се нов” е новата книга в стил хайку на Белоградчишкия епископ Поликарп



Пред най-светлите празници за християнския свят – Рождественските, на книжния пазар се появи новата книга в стил хайку с автор Белоградчишкият епископ Поликарп. В съвременната българска поезия появата на хайко не е често явление, но сега читателят има удоволствието да се докосне до новата поетична творба на Поликарп.

„... събудих се нов” е издадена месец преди Светлите празници и на книжния пазар в навечерието на Рождество, каза епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Самото издание е един безспорно библиографски, естетически и поетичен шедьовър. Силата и внушението на изказа е съпътстван с изключителна черно–бяла портретна фотография, изразяваща душевността на неговите духовни събратя – монаси и свещеници.

Пестеливостта на думите в книгата не прикрива огромния духовен заряд, разкриващ неговите емоции. Съчетанието между вяра, духовност и човешки ценности превръщат книгата в явление . „... събудих се нов" е надеждата, с която да вървим и посрещаме предизвикателствата на нашето съвремие.

Епископ Поликарп е познат на обществото с поредиците си от книги за деца на религиозна тематика, албум, посветен на Екзарх Антим Първи, книга с проповеди и беседи.

„Благодат Вам и мир” се наричат беседите и проповедите, събрани в другата му книга, излязла пред Новогодишните празници. С беседите в нея епископ Поликарп социализира своето човеколюбие и Христова отдаденост в един достъпен и богоугоден изказ. Така че миряните и всеки, които носи вярата в сърцето и душата си, да потърси в книгата упование и успокоение на душата си. Книгата по един достъпен начин се доближава до ежедневието ни и ни прави по-силни, уверени и добри. Тя безспорно има своето място за всеки един в забързаното му ежедневие. Тя е достъпна, четима и разбираема и това е нейната сила и значимост за обществото и БПЦ. Тя е посветена на блажено починалия Видински митрополит Дометиан и е издадена със съдействието на Фондация „Митрополит Дометиан Видински”.

Поликарп е православен български духовник, Белоградчишки епископ на Българската православна църква от 2014 година, викарий на Видинската митрополия, трети викарий на Пловдивската митрополия и ректор на Православната духовна академия Св. св. Кирил и Методий“ - Пловдив. На 29 март 2018 година по искане на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и с решение на Светия синод става викарий на Софийския митрополит и се премества на служение в Софийската митрополия.

Носител е на наградата на БТА за значим обществен принос за 2012 г. – статуетката ”Бялата птица”. Епископ Поликарп е автор на много богослужебни текстове - акатисти, канони, песнопения, духовни стихотворения и разкази. Автор е на: „Житие на Видински митрополит Кирил – Блаженият дарител“ и детска книжка за Екзарх Антим Първи – „Антим Първи – любвеобилен отец и грижовен архипастир“, на книгата-албум „Мавзолеят на екзарх Антим I”. Също така е автор на многобройни статии върху духовното и социално ежедневие на Църквата и хората. Водил е неделното предаване „По пътя към храма“ на Радио Видин, телевизионното предаване „Духовно огледало“ на Телевизия Видин и ежедневната рубрика „Православен календар“ на телевизия „Фанти Г“. Има и своя блог в Интернет : htpp://www.eppolycarp.com

Епископ Поликарп (Петър Трендафилов Петров) е роден на 21 септември 1978 г. в гр. Кюстендил.


Публикувано във в-к "Монитор" на 29.12.2020 г.

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ
header.png

© 2019 - 2024 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.

bottom of page