top of page

505 години от мъченичеството на св. Георги Софийски Нови



Днес е празник за София и за нашата Богодарувана епархия, защото почитаме паметта на един от Софийските мъченици и Христови страдалци - св. Георги Софийски Нови.

В този свещен ден се навършват 505 години от мъченическата смърт на св. Георги Софийски Нови, който е пострадал за вярата Христова по времето на османското робство, угнетило нашата вяра и народ в продължение на 500 години, през 1515 г.

Неговият празник е уверение на това, че нашият народ не е безплоден, а има достойни плодове, които украсяват небесния православен небосклон и радват вселенското Православие и възвеличават нашия народ.

Житието на днес чествания български светец е изпълнено с много вяра, радост в Христа и мъжество. То ни разказва:

Св. мъченик Георги Софийски Нови се родил от благочестиви родители българи Димитър и Сара в градеца Кратово, Македония.

След като бил научен да чете и пише, той усвоил занаята златарство. Като останал без баща, красивият и умен юноша бил принуден да избяга в големия град София, защото на турците било по-лесно в малкия град да го вземат насила в своята вяра и в еничарската войска. Но и тук завистливото око на турците скоро открило редките качества на неговата външна и вътрешна красота, затова те изпратили при него един свой книжник уж с поръчка, а всъщност да поведе разговор с него по въпросите на вярата.

Георги, макар да бил само на 18 години, със своите умни въпроси и отговори заставил своя посетител да млъкне засрамен. Тогава турчинът се върнал при ония, които го изпратили, и казал, че този човек е опасен за мохамеданството и насила трябва да бъде потурчен.

И ето, кадията повикал Георги уж за поръчка. Като го видял, той бил поразен от неговата изключителна красота. Отново започнал разговор за вярата и младият християнин добре съумял, от една страна, да защити своята вяра, а от друга – неопровержимо да докаже тъмнотата на мохамеданството.

Присъстващите турци силно се озлобили и отвели Георги в затвора. Свещеникът, в чийто дом св. Георги пребивавал и при когото се изповядвал, успял да се добере до него, за да му вдъхне твърдост в изповедничеството.

Когато втори и последен път бил повикан пред съда, мъченикът така се защитил с доказателства от двете вери, че кадията не го намерил виновен в нищо, обаче не бил в състоянието да го защити от своите разярени единоверци, поради което го предоставил в техни ръце. Тогава те повели Георги към градската стъгда, гдето запалили голям огън, в който хвърлили мъченика с вързани ръце. Когато връзките изгорели и ръцете се освободили, той започнал да се кръсти и да се моли, като накрая казал: "Господи Иисусе Христе, в Твоите ръце предавам духа си!" Тогава един разярен турчин го ударил по главата с едно дърво и той паднал мъртъв. Това станало на 11 февруари 1515 година.

Колкото и да се стараели турците да изгорят на прах тялото му, това не им се удало: дървата изгаряли, а тялото оставало цяло! През нощта някой от християните тайно донесъл тялото на мъченика в древната църква "Св. Марина", в двора на Софийска митрополия, гдето и го погребали тържествено, след като получили благосклонното разрешение на кадията.

Служба му съставил някой още в древно време, а житието му било съставено от софийския свещеник "поп Пею", чието име останало в акростиха на канона и в чийто дом пребивавал св. Георги.

Както свидетелства житиеписецът на св. мъченик Николай Софийски, Матей Граматик, подир някое време светите мощи на мъченика Георги били поставени в църквата "Св. Марина" за общонародно поклонение. Сега не се знае къде точно се намира честното тяло на светеца, но една част от тях се съхранява тук в Драгалевския манастир, а друга - в Рилската света обител.

Имаме безценно богатство пред нас, имаме велико благословение и милост пред очите си, имаме приятно вдъхновение, чрез което се подтикваме да подражаваме на нашите духовни предци и да им бъдем за радост и на тях, там в Царството Небесно.

В този прекрасен момент нека се помолим на св. Георги Софийски Нови, по неговите молитви Бог да ни благослови и да наспори в нас желание за духовен живот, постоянство в изпълнението на Христовите заповеди и изпълване на сърцето ни с Евангелска любов.

Поздравявам всички Вас от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, по повод празника и кръглата годишнина от мъченичеството на св. Георги Софийски Нови и Ви желая здраве, радост и мир.


Честит и благословен празник.

За много години.

bottom of page